Консерви в українському волонтерському русі

Російська агресія приголомшила істотну частину українського суспільства, навіть патріотично налаштованого. Було б наївно думати, що російські спецслужби цим не скористалися. Диверсанти проникають під виглядом цивільних осіб, записуються у загони тероборони, і, звичайно, агенти є серед волонтерів. Волонтерам відомі місця дислокації багатьох підрозділів, їхній стан та рівень постачання, вони беруть участь у розробці логістичних маршрутів, у тому числі тих, що можуть використовуватись для транспортування зброї від союзників. А кого найпростіше завербувати та влаштувати в українську волонтерську організацію? Того, про чиї проросійські погляди давно знають ворожі спецслужби. Чи можливо таке, що одну з українських волонтерських організацій очолює людина, яка публічно закликала до порушення територіальної цілісності України? Виявляється, може!

Знайомтесь, Геннадій Борисович Новіков – неформальний помічник народного депутата України Романа Грищука, разом із ним входить до складу засновників нещодавно створеного благодійного фонду «Солом’янські котики». На фотографії площа Нахімова у Севастополі, 16 березня 2014 року, акція за приєднання Криму до РФ. Новіков приїхав туди з кількома друзями, щоб «увидеть, как самый русский город Крыма возвращается домой». За результатами поїздки вони опублікували статтю на своєму сайті, де називають Крим російським і виправдовують окупацію. Цю не дуже завуальовану пропаганду зараз можна прочитати в архіві:

https://web.archive.org/web/20140325001139/http://kpishnik.kpi.ua/sevas-spring/

Також звідти можна дізнатися, що Новіков підтримував стосунки з російським ультранаціоналістичним виданням «Супутник і погром», колись навіть брав інтерв’ю у його творця, покійного Єгора Просвірніна, який проводив «краудфандинг» на БТР для донецьких сепаратистів. Втім, Новіков, схоже, виявляв із ними повну солідарність:

Новіков часто їздив до РФ, відвідував там лекції по створенню медіа та інші заходи, наприклад молодіжний форум «Селігер», який організовував актив партії «Єдина Росія».

Ліворуч від Новікова на фотографії його давній соратник Олександр Біленко, родом із Керчі. Його батьки – колаборанти, колишні українські держслужбовці, котрі перейшли під російський триколор. Мати, Біленко Людмила Вікторівна – суддя Керченського міського суду, батько, Біленко Олександр Васильович, був заступником голови Керченської міської ради від партії «Єдина Росія». Не дивно, що їхній син тоді не переживав за імідж патріота України:

Кому, як не йому, звично міняти прапори? Тому опинившись у потрібний час та у потрібному місці, Біленко приєднався разом із Новіковим до команди Романа Грищука. На кадрі з ролика, який зняли їхні друзі зі студії «Мамахохотала» (раніше її очолював Роман Грищук), видно, що у «Солом’янських котиках» Біленко дослужився аж до «полковника інформбатальйону».

Щоправда, Олександру складно назвати суттєві результати його війни у Твіттері, зате достеменно відомо, що людина з такими родинними зв’язками має доступ до секретної інформації про справжніх українських військовослужбовців.

На цій фотографії Юрій Мироненко, офіційний помічник нардепа Романа Грищука, напевно розповідає про досягнення «Солом’янських котиків» у боротьбі з російською агресією. Парадокс у тому, що сам Мироненко ще з часів Революції гідності був публічним прихильником «русского мира». Якщо погортати його сторінку «Вконтакте», можна помітити, як незліченні репости зі сторінок «Антимайдану» та «Новоросії» поступово трансформуються в непряму, але все ще досить очевидну російську пропаганду.

Нагадаємо, що ця людина не просто волонтер, вона має доступ до урядового документообігу та в урядові будівлі, готує законопроекти, які подає до Верховної Ради народний депутат! Забагато збігів, але що далі, то більше здається, що у команду спеціально набирають людей зі схожим світоглядом. Помічниця депутатки Ксенії Семенової, юристка команди Романа Грищука, Марія Куляша, солідарна з Юрієм Мироненко та підтримує Шарія:

Навіть експерт із домедичної допомоги «Солом’янських котиків», Іван Ніколенко, активно виступав проти Революції гідності та прирівнював активістів Євромайдану до сепаратистів «ДНР»:

На цьому тлі здається справжньою дрібницею те, що у цивільної дружини Геннадія Новікова, Ганни Боришкевич, активної учасниці їхньої команди, російське громадянство, у Росії живуть її батьки. І, вишенька на торті – Андрій Єрофєєв, співзасновник «Солом’янських котиків», на банківську карту якого вони збирають донати, теж росіянин (СНІЛС 129-259-681 95). Свого часу він встиг навіть балотуватися на посаду депутата Київської міської ради, представляючи команду Романа Грищука у Солом’янському районі. Та й сам народний депутат не так давно вдає з себе патріота. Він активно їздив до РФ зі своєю командою «Мамахохотала», не був прибічником асоціації з ЄС, після Революції гідності теж не виділявся твердістю позиції.

То які ж це «солом’янські» котики, може скоріш «ватні котики»? І таким перевертням ми довіряємо тил нашої армії! Ми не просимо, ми вимагаємо від Національної поліції України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки, Державного бюро розслідувань провести ретельну перевірку цієї аномальної ситуації, коли майже вся команда депутата складається з фанатів Росії, при цьому має спецперепустки і комунікації з невизначеним колом військовослужбовців. Такі агенти можуть принести більше шкоди, ніж ОПЗЖ чи очевидні зрадники на кшталт нардепа Олексія Ковальова. На щастя, більшість матеріалів досі не видалили, вони знаходяться у відкритому доступі і їх вдалось архівувати.