Двоє громадян Нідерландів передали українським військовим дві сотні бронежилетів

Історія, яка вражає і надихає. 

Як європейці допомогають українцям боротися з Імперією Зла.

    Ліля Савранська,  українка, що проживає в Нідерландах вже 9 років, спеціалістка з кримінального права та віктимології. Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну не могла стояти осторонь та стала шукати способи допомогти рідній країні чинити опір агресору. Ліля дізналась від свого друга з України Артура про критичну нестачу засобів захисту у  українських військових. До  такої масштабної та нахабної агресіії Росіїї Україна  виявилася не готова

    Ліля запропонувала своєму знайомому нідерландцю Франку,  який вже мав досвід благодійництва, об’єднати зусилля та закупити для українських віськових якісні бронежилети. Франк на той момент вже відправив декілька вантажівок з продуктами та гігієною для постраждалих від війни українців. Ліля та Франк віришили створиті проект «Bulletproof vests for Ukraine Lilia Savranska & Frank van der Vaart»

    Декілька тижнів Ліля і Франк невпинно розповідали про війну в Україні, про хоробрість українців, про злочини Росії на території України, та про потреби українських військових.  Свою мотивацію Ліля коментує так: “Ми вдячні хлопцям, які захищають нас, стоячи як щит між злом і добром. Тим хто має хоробрість і захищає мирних людей, правду, свободу — все те, що є нашими (європейськими — авт.)  цінностями.
Цим двом людям вдалося об’єднати в Нідерландах небайдужих громадян та меценатів і завдяки  їх пожертвам  зібрати кошти для купівлі 200 бронежилетів.  В Києві  на цю партію вже чекав один з центрів  Міністерства оборони України.  Більше 10 військових підрозділів, задіяних раніше в обороні Києва, вже поїхали на передові позиції сходу та півдня України. Вони потребували термінового доукомплектування засобами захисту. 

    Ліля та Франк дуже ретельно відбирали виробника балістичних плит, Ліля сама їздила в Естонію на тестові випробовування виробів, отримали сертифікат якості. Для більшої впевненості, що кожен бронежилет послужить якісному захисту українських віськових, Ліля і Франк залучили ветерана війни в Іраку та Афганістані. Таким чином перевірили якість плитоноски, кріплень пластини, адаптування під зріст бійців. Самі знайшли українського перевізника і відправили бронежилети до Львова. В Україні волонтери зорганізували оперативну доставку товару до районного центру комплектування.  Вже за два дні балістична експертиза в Україні підтвердила високий рівень захисту пластин. 

    Перші 40 бронежилетів одразу були доставлені в військову частину на Харківський  напрямок, де зараз точаться запеклі бої.  В день прибуття вантажу в Лозову, це місто накрило ракетним обстрілом з боку російських військ, отриманий захист виявився дуже вчасним. Решта бронежилетів розподілені так само на передові позиції, в найгарячіші точки фронту. Частина бронежилетів застосовується під час військових навчань перед відправкою бійців у зони бойових дій.  Важливо, що кожен бронежилет тепер офіційно обліковується у системі  Збройних Сил України і завжди буде використовуватися за призначенням під час ведення військових дій. 

    Українські військові безмежно дякують кожному благодійнику, хто долучився до цієї важливої справи. Командири військових підрозділів дякують усім тим  людям,  які знаходячись за тисячі кілометрів від України приєднались до збору коштів на бронежилети.  Важлива також роль виробника захисних пластин та благодійного фонду, який дозволив реалізувати увесь благодіний проєкт. 

    Навіть один бронежилет — це ціле врятоване життя українського захисника, а тут така велика  кількість. Вражає єдність європейців у підтримці України в часи великих випробовувань. Саме таким чином вимірюється справжня демократія. Коли захист цінностей свободи і незалежності стає метою усіх цивілізованих країн, кожного їх громадянина.

    За словами Лілі, підтримка та допомога України сьогодні це безпека Європи завтра. 

vyboranema.in.ua