Экспертно

"Укрзалізницю" перевірять на дотримання мовного закону

Picture

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь ініціював перевірку "Укрзалізниці" на дотримання мовного закону. Про це він написав у "Фейсбуці".

З відкритих джерел нам стало відомо про випадок застосування недержавної мови на пасажирських залізничних квитках без жодного перекладу інформації на українську. Це серйозне порушення мовного закону з боку "Укрзалізниці".

За словами Кременя, наказ про здійснення державного контролю за застосуванням державної мови АТ "Укрзалізниця" вже підписано.

Переконаний, що ситуація буде виправлена, а винні понесуть відповідальність.

Уповноважений нагадав, що відповідно до статті 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", підприємства, установи та організації всіх форм власності здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари (послуги) державною мовою, а інформація державною мовою може дублюватися іншими мовами.

Відповідно до статті 36 Закону

  • послуги у сфері транспорту в Україні надаються державною мовою;
  • у всіх видах пасажирського транспорту, на залізничних вокзалах, автовокзалах, в аеропортах, морських та річкових портах мовою інформації, оголошень, повідомлень, написів, довідкових служб є державна мова. У разі потреби ця інформація може дублюватися англійською мовою, а в міжнародному пасажирському сполученні також офіційною мовою (мовами) країни, сполучення з якою здійснює відповідний транспортний засіб;
  • мовою обслуговування пасажирів у транспорті є державна мова. На прохання пасажира його індивідуальне обслуговування може здійснюватися іншою мовою, прийнятною для сторін;
  • мовою диспетчерських служб та зв’язку на всіх видах транспорту є державна мова, крім випадків використання іншої мови відповідно до умов міжнародного договору, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України;
  • назви аеропортів, портів, станцій, зупинок, власні назви транспортних засобів подаються державною мовою за правилами українського правопису. Поряд з державною мовою зазначені назви можуть передаватися за допомогою буков латинської алфавіти відповідно до звучання державною мовою. У назвах аеропортів можуть застосовуватися спеціальні ідентифікатори (коди), що складаються з буков латинської алфавіти і присвоюються аеропортам міжнародними організаціями.

BAGNET нагадує, що "Укрзалізниця" повертає воєнізовану охорону поїздів.

Підготував: Сергій Дага